Zien soms even Jaarthema 2024-2025

Tijdens de startzondag 8 september zullen we stilstaan bij het nieuwe jaarthema: ‘Zien, soms even’. Stichting voor Doopsgezinde Geloofsopbouw en Solidariteit: DGS. (vroeger GDB) deelt alvast een aankondiging voor de gespreksmap ‘Zien soms even’, die laat zien hoe bijbelse verhalen kunstenaars en ook ons kunnen inspireren. De map is half augustus leverbaar.

In deze gespreksmap laten diverse kunstenaars zien hoe zij geraakt zijn door wat in een bijbels verhaal ter sprake komt. Soms heel verrassend zien zij iets wat wij eerder niet zagen. We beginnen elk hoofdstuk dit keer met het leven van een kunstenaar. Daarna volgt een bijbels verhaal. Dit wordt in een vertaling aangeleverd zo dicht mogelijk bij de grondtekst. Want vertalen is ook altijd een beetje verklaren. Ook hedendaags Nederlands doet niet altijd recht aan wat er bijvoorbeeld in de poëzie van de psalmen echt staat. Ieder kan er natuurlijk zijn/ haar/ diens eigen bijbel naast leggen. En daardoor soms opeens óók iets anders zien!
De map vertelt over het leven van de kunstenaar en daarnaast wordt verwezen naar materiaal dat op internet over de kunstenaar te vinden is. Het is ook mogelijk om een gastspreker uit te nodigen om een lezing over het leven van de kunstenaar te komen houden. De lezing wordt door DGS aan de spreker als preekbeurt vergoed, de reiskosten zijn voor rekening van de gemeente. Via email bij Leuny de Kam aan te vragen (leunydekam@zeelandnet.nl).
Liederen en muziek worden bij elk bijbelgedeelte vermeld. Zo wordt het makkelijk om een hoofdstuk voor een dienst te gebruiken.
Voor verschillende leeftijdsgroepen zijn er ideeën in de map te vinden.
Ook ideeën voor goede kinderboeken en verhalen met betrekking tot het thema worden aangereikt.

De map ‘Zien soms even‘ is hieronder te downloaden.

De hoofstukken zien er als volgt uit:

0 Startdag (zonder kunstenaar) maar met Menno’s Psalm 25

1 Rembrandt van Rijn ‘Op hoop van zegen’ Lukas 2: 21-41


2 Grandma Moses ‘Heimwee naar de toekomst’ Numeri 27

3 Jan Wolkers ‘Passie voor de schepping’ Genesis 2: 4-15


4 Marc Chagall ‘Liefde zoekt, vindt, deelt uit’ Hooglied 5 en Joh. 15:9-17


5 Rineke Dijkstra ‘De zachte blik’ Mat. 9: 35-38; Joh. 5: 1-9?


6 Vincent van Gogh ‘Vreemdeling op aarde’ Marcus 8: 14-21